Om Kållandsö GIF
Det var här det började…
En februarikväll 1934 samlades en liten skara idrottsentusiaster i gamla skola på gården Låkälle på Kållandsö. Ett möte hade utlysts i avsikt att locka idrottsintresserade ungdomar för att bilda en idrottsförening. Vem eller vilka som var initiativtagare till mötet har inte gått att kartlägga men de står säkert att finna bland de personer som nämns i protokollet från föreningens första möte.
Ungdomarna som var med vid bildandet av föreningen kom så gott som samtliga från nord-sydlig riktning räknat, den mellersta delen av Kållandsö. Förklaringen till detta var att det fanns två grupperingar som spelade fotboll på Kållandsö. I öster fanns Läckökamraterna (Läckö Kungsgård) och på den västra sidan fanns Tranebergskamraterna (Tranebergs Egendom). Motsättningarna var stora mellan "Bassarna" och "Läckötorparna", gränserna mellan grupperna var knivskarpa. Ungdomarna från den mellersta delen av ön var inte särskilt välkomna i någon av grupperna. Med tiden tröttnade ungdomarna på att stå utanför gemenskapen. Att själva få spela fotboll och bandy i en egen förening var målsättningen när man den 1 februari 1934 bildade Kållandsö GIF.
Föreningens första styrelse bestod av ordförande Sven Stridh, sekreterare Sven Larsson, vice ordförande Einar Wilsson, samt kassör Lasse Torstensson. Övriga ledamöter var Sven Torstensson, Ivar Blomnell samt Axel Willson. Styrelsesuppleanter var Eskil Gustavsson och Folke Gustavsson.
Föreningens storhetstid var på 1960-talet. Efter vinster i både division 6 och division 5 i början på 1960-talet spelades det från år 1963 i division 4. Den största höjdpunkten var år 1968 då föreningen vann division 4 och avancerade upp till division 3 Nordvästra Götaland år 1969.
Ett citat från NLT.1984 av sign. Mac:
"Det har blåst många vindar på Kållandsö under årens lopp. Klubbens glansperiod var under 60-talet när det blev serieseger efter en kulen höstdag 1968. Då var målet nått för Kållandsö GoIF hade vunnit div.4 och tagit sig upp i trean bland alla storheterna som IF Heimer, Norrby IF och Skara IF. Det var ett bra lag Kållandsö hade på den tiden. Vem minns inte suveräne Bill Ottosson, bröderna Folke o Hasse Brink, alla bröderna Larsson: Villis, Våge, Arne och Bosse, Göte Tobiasson var en annan stor spelare. Lagets ledning var det heller inte något fel på. Inge Jansson var tränare och Göran Skoglund var lagledare. Följande spelare deltog i division 3: Bill Ottosson, Mats Svensson, Gunnar Rosèn, Hans Brink, Ingvar Svensson, Greger Ulleryd, Folke Brink, Anders Wikstrand, Roland Gustavsson, Arne Larsson, Göte Tobiasson, Våge Larsson, Bo Larsson, Leif Roos, Ove Roos och Egon Ottersten."
Damfotbollen
Fotbollsintresset för föreningens damer vaknade förts i slutet på 60-talet. På 1970-talet spelades det fotboll i Lidköpings korpserier. 1980 anmäldes föreningen för första gången till seriespel i VFF:s seriesystem, där division 5 laget vann serien och gick upp i division 4. Efter två år i fyran gick laget upp i division 3 via en andraplats. Första året kom laget på en mittenplats och klarade sig kvar. 1983 slutade laget på sista plats och fick ta steget ned till fyran. Efter fyra år vinner laget division 4 och får för andra gången spela i division 3 och återfinns där mellan år 1988–1993. Efter detta blir det nedgång av spelare och intresset tryter. År 1997 tar föreningen kontakt med Rackeby IK för ett samarbete och det varar fram till början av 2000-talet. Efter det har föreningen startat upp i egen regi med spel i division 5.
Bandy
Bandy har varit en stor verksamhet inom föreningen och startade redan på 1930-talet. Matcher spelades på Bysjön och runtom vikarna på Vänern fram till år 1959 då en landbandybana stod färdig vid Ullersund. Stora bandynamn har varit bröderna Karlsson, bröderna Torstensson samt ett antal vid namn Jansson och Larsson. Bandyn upphörde i föreningen år 1971 då en sammanslagning med Tolsjö Bandyklubb trädde i kraft.
Det har spelats fotboll på många platser:
1934-41 Kohagen föreningens första
1941-1949 Hagavallen
1949-1950 Kohagen
1950-hösten Ursmössen vägen mot Granvik
1951 Siggesten vägen mot Läckö slott
1952 Hagavallen
1955 Siggesten
1956 Lockörns IP (Siggesten ej godkänd för seriespel)
1961 Hagavallen (inviges)
1970 B-plan tages i bruk
1989 C-plan tages i bruk